Desperaat VZVZ poogt met e-learning opt-in-percentage op te krikken

Met het aantal opt-in-toestemmingen voor huisartsgegevens wil het maar niet vlotten. Slechts één derde van de Nederlanders gaf daar tot nu toe toestemming voor. Op de website van de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ), die verantwoordelijk is voor het functioneren van het Landelijk SchakelPunt(LSP) prijkt nu sinds kort de aankondiging van een LSP-nascholingscursus voor huisartsen en doktersassistenten. Het bedrijf dat deze cursussen geeft heet Accredidact. De cursusomschrijving geeft aan dat het om uitleg over het LSP-gebruik gaat, maar lijkt vooral bedoeld om het aantal opt-in-toestemmingen van patiënten voor gegevens uit het huisartsdossier, de professionele samenvatting, omhoog te krijgen. Accredidact afficheert zich als een onafhankelijke geaccrediteerd nascholingsinstituut. De genoemde cursus kent volgens de  beschrijving twee auteurs die volledig in dienst zijn bij VZVZ en schetst daarbij een eenzijdig beeld over het LSP.

Samenstelling

In de cursusomschrijving is duidelijk te zien dat het naast uitleg over het LSP gaat om het verkrijgen van de opt-in-toestemmingen van huisartsgegevens..

Blok A    Wat is het LSP?
A1 Het Landelijk Schakelpunt
A2 Randvoorwaarden en meerwaarde van LSP
Blok B    Beveiliging en toestemming
B1    Beveiliging
B2    Toestemming geven
B3    Toestemming vragen
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’
Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH
Afsluitende toets

 De cursus blijkt overigens maar de helft te kosten van het andere aanbod voor huisartsen van Accredidact. Het is de vraag of VZVZ financieel helpt de prijs te drukken.

 Niet onafhankelijk

Zoals ik al eerder meldde zijn de auteurs werknemers van VZVZ. De cursus is volledig door VZVZ samengesteld en maakt gebruik van voorlichtingsmateriaal van deze organisatie. Door het aanbieden van een dergelijke cursus zonder tegenstanders van het LSP aan bod te laten komen in de cursus is er geen sprake van een onafhankelijk aanbod. Uit welingelichte bronnen vernam ik dat VZVZ ook andere cursus-organisaties heeft benaderd. Waarom die afgevallen zijn is niet duidelijk. Mogelijk vonden die de voorlichting te eenzijdig.

Failliet

Dat VZVZ op deze manier probeert het aantal opt-in-toestemmingen op te hogen geeft wel het failliet aan van de inspanningen tot nu toe met voorlichtingsbijeenkomsten en dito materiaal. Uit het feit dat ruim twee derde van de Nederlanders wel bereid is medicatiegegevens, zoals vastgelegd bij de apotheken, te laten inzien kan men gevoeglijk aannemen dat de beperkte instroom van toestemmingen voor huisartsdata alles te maken heeft met een tegenzin van de burger om juist die data uitgebreid te doen delen. Drie jaar is VZVZ nu bezig en het percentage komt niet hoger dan 34 procent. (5,8 van de 17 miljoen Nederlanders).

De boer op

VZVZ is de laatste maanden overduidelijk bezig externe publiciteit te genereren om het opt-in-percentage voor huisartsdata op te voeren. Artikelen in Margriet en Computable zijn daar een uiting van.  Men streeft naar meer van dat soort publiciteit. Toch is te voorspellen dat het delen van huisartsdata nooit die vlucht zal krijgen als het delen van medicatiegegevens. Het is op voorhand te voorspellen dat het effect van een LSP-cursus weinig zal gaan uitmaken. Huisartsen die tegenstander van het LSP zijn zullen die cursus naar mijn idee niet gaan volgen. Voorstanders van het LSP zijn al drie jaar bezig hun patiënten toestemming te vragen. Een substantiële toename is na hun deelname aan de cursus niet te verwachten. Dit cursusinitiatief toont andermaal aan dat VZVZ desperaat iets probeert te bereiken wat de burger in groten getale niet wil.

W.J. Jongejan

3 antwoorden
  1. Frans van Tilburg
    Frans van Tilburg zegt:

    Er zijn ook nog vele huisartsen die de vraag niet eens aan de patient stellen of de vraag van de patient om zijn/ haar informatie te delen niet willen verwerken.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Tja, je hebt voor en tegenstanders van de LSP-systematiek. Deelname is ook vrijwillig, zegt de politiek en VZVZ zelf en dat is maar goed ook.

  2. Antos Zimmermann
    Antos Zimmermann zegt:

    De wanhoop blijkt ook uit dit promotiemateriaal. De toonzetting is veelzeggend. Net zo als de doelgroep: jonge vergeetachtige mensen. Men neemt blijkbaar afstand van de goed geïnformeerde en zelfredzame burger. Ik vraag me af of er veel huisartsen zijn, die dit ook daadwerkelijk hebben opgehangen.

    https://www.vzvz.nl/uploaded/FILES/htmlcontent/Voorlichtingsmateriaal/Animatieposter%20huisarts.png

    Met een geschatte investering van 350 tot 400 miljoen euro over de afgelopen jaren is het LSP en zijn voorganger, natuurlijk wel een van de beste werkgelegenheidsprojecten van Nederland. De omvang van dit bedrag is ook dermate hoog, dat het LSP waarschijnlijk nooit zal worden afgeschaft. Wie durft nog de stekker eruit te trekken? Waarschijnlijk vertrouwt men liever op een “too big to fail”.

Reacties zijn gesloten.