Kansloze zorgrobot Rose gereanimeerd met Europees geld

android-160575_640

Op 24 juni 2015 berichtte ik dat het doek gevallen was voor de “zorgrobot” Rose. Het bedrijf Rose B.V. hield in die maand op te bestaan. Er waren geen financiers meer te vinden voor de doorontwikkeling tot een bruikbaar product. Nu blijkt het bedrijf Heemskerk Innovative Technology (HIT) deze ontwikkeling over te nemen en zou ROSE aan een tweede leven gaan beginnen. Een saillant detail aan de eerdere ontwikkeling van ROSE was dat de zorgverzekeraar CZ via haar investeringsvehikel CBusineZ er een half miljoen euro in stak. Geld wat niet naar zorg ging en verloren ging. Met als leidraad: “follow the money” zal in dit artikel een analyse van de financiële kanten van reanimatie van Rose gegeven worden. Voor de doorontwikkeling wordt namelijk gebruik gemaakt van een pot met Europees geld 

Rose

De naam Rose was een acroniem van Remotely Operated SErvice robot. De robot was bedoeld om lichte (thuis)zorgtaken bij patiënten te gaan vervullen, zoals het openen van een koelkastdeur, het pakken van voedsel uit de koelkast, het voedsel in de magnetron zetten en het aangeven van voorwerpen op verzoek van de patiënt etc. Een indruk van wat men er mee wilde doen is te zien in het filmpje op de ook nu nog beschikbare website van ROSE-BV. Eigenlijk gaat het om buitengewoon simpele taken door een volumineus, menshoog apparaat. Rose was geen zelfstandig opererende robot, maar werd zoals de naam al zei op afstand bestuurd. Bij het zien van de beelden van de robot kan men eigenlijk niet anders concluderen dat zo’n apparaat kansloos is.

HIT

Het bedrijf HIT dat nu Rose wil door ontwikkelen had tot juni 2015 geen enkele expertise op het gebied van de zorg. Het levert advies en ondersteuning aan innovatieve high-tech-projecten op het gebied van robotica en mechatronica. Mechatronica is een technische discipline die bestaat uit de combinatie van de volgende ingenieursdisciplines: elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Daarnaast is HIT ook actief betroken bij het onderzoeken en ontwikkelen van high-techprojecten binnen diverse markten. HIT specialiseert zich in complexe robotsystemen en remote handling. Daarmee wordt het op afstand werken met een robotarm bedoeld. Dat wordt bijv. in kerncentrales gebruikt, en bij olie- en gaswinning onder de zeespiegel. Die remote handling is het raakvlak met de Rose-zorgrobot. Maar waarom zou een bedrijf dat nooit in de zorg actief was daar opeens interesse voor hebben? Dat heeft te maken met een grote pot met Europees geld, de Eurostars-programma’s.

Eurostars

In deze Europese programma’s, die bedoeld zijn voor het stimuleren van technische innovatie gaat zeer veel geld om. Het gaat in Eurostars 1( 2008-2013) om 400 miljoen euro en in Eurostars2(2014-2020) om 1,1 miljard euro. Met Eurostars stimuleert de Europese Commissie het onderzoek- uitvoerende midden- en kleinbedrijf(MKB) om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren. Het doel is snellere ontwikkeling en groei van kleine bedrijven. Er zijn vereisten wat betreft de bedrijfsgrootte en een deelnemend bedrijf moet met een ander bedrijf uit een ander lid van de Europese Unie de projectaanvraag doen. Zoals gezegd gaat het om aanzienlijk bedragen. Blijkens het Eurostar-logo op de website van HIT heeft men deze subsidie verkregen. HIT werkt voor de nieuwe zorgrobot-interesse samen met het Spaanse bedrijf PAL Robotics uit Barcelona en telt nog geen tien medewerkers, Pal Robotics heeft er 25.

Sacro

Door HIT blijkt de naam van Rose omgedoopt te zijn tot Sacro. De nieuwe naam staat voor Semi Autonomous Care Robot. De robot zal hoe dan ook vanuit een soort controlekamer bediend moeten gaan worden. Het schijnt de bedoeling te zijn het nogal plompe “onderlichaam”  van Rose te gaan vervangen door het ook niet zo subtiele REEM-onderstel van PAL Robotics. Voor Rose is ooit een analyse gemaakt waarvoor ze zo al ingezet kan worden. Het is een aandoenlijke opsomming van wat een zorgcliënt op een dag doet en waar de robot voor ingezet kan worden. Dat is nogal beperkt. Bovendien heeft men altijd een operator elders achter een beeldscherm nodig die met een soort joystick de robot bestuurt. Daarbij is de gedachte dat één operator meerdere robots bij diverse zorgcliënten kan aansturen, maar door de aard van de werkzaamheden zullen die nooit tegelijk maar altijd achter elkaar gedaan moeten worden. De ene zorgcliënt moet dan op de andere wachten. Door twee mensen die uit de oude Rose-boedel zijn overgenomen worden nu ronkende presentaties gehouden over wat de meerwaarde is van een zorgrobot.

Vergeten wordt dat de doorontwikkeling niet geschiedt door investeerders die er brood in zien. De stekker werd immers uit het ROSE-project getrokken, omdat er geen geld meer geïnvesteerd werd door private investeerders. De doorontwikkeling is alleen mogelijk op basis van een Europees stimuleringsfonds dat research and development in het midden- en kleinbedrijf stimuleert, niet door vraag uit de zorgmarkt

Kosten

Gezien de complexiteit van de beoogde zorgrobot plus het besturingsstation kan het niet anders dan een kostbare aangelegenheid zijn. Voor Rose was al becijferd dat die minstens 20.000 euro per stuk zou gaan kosten, waarbij de kosten voor het op afstand besturen niet meegerekend zijn. Onderhoud van een dergelijk kwetsbaar apparaat zal ook niet goedkoop zijn. Sacro, als beoogd geavanceerd opvolger van Rose zal vele malen duurder uitvallen. De moraal van het verhaal is dan ook dat het verstandiger is voor het geld gewoon zorgpersoneel in te zetten in plaats van machines. Ik verwacht over een paar jaar te lezen dat Sacro toch niet geworden is wat men er van verwachtte en dat het ontwikkelen van remote handling voor andere toepassingen(in de techniek) door de subsidies wel een boost gekregen heeft.

W. J. Jongejan

De afbeelding is niet van Rose

Voor reacties: zie sidebar op de volgende pagina