Onbegrijpelijke “kwaliteitsactie AGB-registratie” van VEKTIS per email

mail-634902_640VEKTIS stuurde de afgelopen maand(juni 2015) zorgaanbieders, waaronder huisartsen, een email met daarin een aan te klikken link. Langs deze weg wil VEKTIS namelijk haar AGB-code-registratie verbeteren. Het is een zeer vreemde actie, omdat een dergelijke mail de indruk wekt phishing-mail te zijn en/of poging tot malware- besmetting van informatiesystemen van zorgaanbieders EN de mogelijkheid daartoe opent. Huisartsen die dit bevreemdde hebben de Landelijke Huisartsen Vereniging(LHV) terecht om uitleg gevraagd, waarbij deze de bal terugspeelde naar VEKTIS.

Lees meer

Medicatiebewaking via LSP onvolledig door probleem bij huisartsinformatiesysteem

apothecary-436723_640Een speerpunt van VZVZ(Vereniging voor Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie) bij het propageren van het gebruik van het Landelijk SchakelPunt(LSP) is op dit moment de medicatiebewaking dmv de zogenaamde ICA- informatie. ICA staat voor interacties, contra-indicaties en allergieën. Naar nu bekend is blijkt de beoogde volledigheid van de medicatiebewaking een illusie te zijn door onvolledige beschikbaarheid van die informatie in tenminste één huisarts informatiesysteem(HIS).

Lees meer

Zorgverzekeraar CZ verliest half miljoen euro met “zorgrobot” Rose

android-160575_640Dit bericht verscheen ook op www.huisartsvandaag.nl op 24 juni 2015.

Het doek is op 1 juni gevallen voor zorgrobot Rose, meldt SKIPR op 15 juni 2015. Er waren geen financiers meer te vinden voor een doorontwikkeling tot een bruikbaar product.
Vandaag wil ik eens analyseren wat Rose eigenlijk is, wat Rose zou moeten doen en hoe de ontwikkeling organisatorisch en financieel in elkaar steekt. Het laat zien hoe naast CZ ook andere zorgorganisaties er geld door verloren.
Lees meer

Minister VWS zelf oorzaak van niet voorleggen gedragscode EGiZ aan CBP

courtyard-591425_640

In de Telegraaf van 18 juni 2015 staat een ronkend artikel over artsenorganisaties die een gedragscode voor elektronische data-communicatie in de zorg niet willen voorleggen aan het College Bescherming Persoonsgegevens(CBP).  De Tweede Kamerleden Bouwmeester(PVDA) en Bruins  Slot (CDA) spreken er schande van. Een nieuwe rel over elektronische communicatie van medische data lijkt geboren. Niemand lijkt te beseffen hoe één en ander in elkaar steekt. Het aardige van het verhaal is eigenlijk dat de minister van VWS zelf de oorzaak is van het niet voorleggen van de gedragscode aan het CBP. Het ligt allemaal wat subtieler. Ik zal pogen alles voor u op een rij te zetten.

Lees meer

VGZ blundert met spooknota’s

disease-292571_640

Dit artikel is aangevuld op 19-06-2015

Zorgverzekeraar VGZ blijkt spook-acceptgiro’s gestuurd te hebben aan mensen die niet bij haar verzekerd zijn. Dat bleek na ontvangst van een brief van VGZ  die ik op 17 juni 2015 ontving. In de brief, gedateerd 31 mei 2015, van de afdeling creditmanagement bevond zich een acceptgiro van € 31,50, door mij te betalen aan VGZ. In het begeleidende schrijven stond dat ik één of meerdere vergoedingsoverzichten gekregen had met daarop de specificatie van het bedrag. Nu speelde er wel een groot probleem. Ik ben namelijk nooit bij VGZ verzekerd geweest en had dus ook nooit  vergoedingsoverzichten gekregen.

Lees meer