Astrante doktersdienst V.K. poogde kritisch rapport toezichthouder tegen te houden

dokter

In Londen is dit jaar een discutabele huisartsendienst van start gegaan. Het gaat om het initiatief GP At Hand opgezet door het bedrijf Babylon Healthcare Services Limited dat in samenwerking met en met toestemming van de National Health Service(NHS), huisartsdienstverlening aanbiedt via een app op de smartphone. Daarbij maakt men gebruik van de app Babylon die met artificiële intelligentie triage zou verrichten, videoconsulten zou faciliteren, of een doktersbezoek aan een vijftal praktijken. Het initiatief ondervindt terecht veel kritiek, omdat men veel categorieën patiënten met dikwijls complexe zorg niet in behandeling wil nemen. De onafhankelijke opererende  controlerende instantie in de zorg, de Care Quality Commission(CQC) bezocht Babylon HealthCare Services in de loop van 2017 en bracht een kritisch rapport uit. CQC heeft als opdracht het monitoren, inspecteren en het reguleren van dienstverlening in de zorg om te bewerkstelligen dat deze aan de fundamentele standaarden van kwaliteit en veiligheid voldoen. Babylon Healthcare Services(BHS), geleid door de zakenman Ali Parsa, probeerde het publiceren van het kritische rapport van de CQC te verhinderen door een zaak aan te spannen tegen de controlerende instantie bij het High Court.  Lees meer

Beginnersfouten bij verlies patiëntgegevens door Patiëntenfederatie Nederland

desperaatGisteren, op 21-december 2017 maakte de Patiëntenfederatie Nederland(PN) bekend dat bij een recente verhuizing van het kantoor in Utrecht een mobiele harde schijf met daarop bedrijfs- en patiëntengegevens vermist geraakt is. De patiëntgegevens betreffen data van vijf en twintig duizend leden van het patiëntenpanel van PN. Het gaat daarbij om persoonsgegevens van mensen die deel hebben genomen aan een panelgroep zoals emailadres, leeftijd, man of vrouw en opleiding. En informatie over de persoonlijke situatie zoals wat voor aandoening men heeft. Ook de persoonsgegevens van mensen die in juni of juli 2017 bij de Patientenfederatie een niet-reanimeren penning hebben aangevraagd stonden op deze externe schijf. Het gaat dus om zeer privacygevoelige gegevens. Uit de tekst die PN verspreidt heeft via haar website blijkt dat men een aantal beginnersfouten heeft gemaakt die de vermissing toch wel in een bijzonder daglicht stellen. Naast het feit dat deze data überhaupt op een mobiele harde schijf verdaagd zijn lijkt er ook sprake van te zijn dat deze niet beveiligd was door middel van versleuteling of wachtwoord. Bovendien lijkt het waarschijnlijk te gaan om een  bestand(mogelijk Excel) dat blijkbaar ook niet beveiligd was door een wachtwoord.

Lees meer

Magere resultaten “zorg”-robotica verpakt in veel te positief rapport

robot

Op de website www.skipr.nl stond op 18 december 2017 een artikel over een rapport dat opgemaakt was door de Technische Universiteit Eindhoven en het adviesbureau M&I Partners over zorgrobotica. In “Onderzoek Robotica 2017” schetste men een beeld van de stand van zaken en acceptatie van zorgrobotica in Nederland. Het rapport is blijkbaar zeer recent uitgebracht terwijl als datum in het rapport 1 juli 2017 staat. Bij wat kritische lezing van het rapport valt op hoe minimale positieve ontwikkelingen uitvergroot worden en hoopvol gebracht worden. De duidelijke conclusie is dat de positieve resultaten, die men ziet gelegen zijn in de opkomst van simpele robotica-toepassingen. Men ziet wel dat de belofte van zorgrobotica om een oplossing te bieden voor het personeelstekort in de zorg  niet waargemaakt worden. Ik zal me u enkele punten uit het rapport lichten en daar wat nader op ingaan. Het gaat daarbij om robots die al eerder door mij beschreven in eerdere publicaties: Zora, Nao en Rose. Met deze woorden kunt u met de zoekfunctie op deze website zijn ze makkelijk te vinden.

Lees meer

Voormalige chef MIVD uit zich over inzage diensten in medische data

James Bond met aesculaap

Op deze website publiceerde ik vanaf juli 2017 enkele malen(A, B) over de gevolgen van de nieuwe wet op de veiligheidsdiensten(Wiv 2017) voor het medisch beroepsgeheim. Afgelopen week wees ik in een artikel op onterechte geruststellingen op dit punt. Op 17 december 2017 reageerde ene Pieter Cobelens van CobelensAdvies hierop. De reactie is onder het artikel te lezen. Op zich zou dat geen reden zijn om met meer dan gemiddelde belangstelling daar op in te gaan, ware het niet dat Pieter Cobelens, generaal-majoor buiten dienst, de voormalige chef van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst(MIVD) was. Hij nam in 2011 afscheid als militair. Hij wordt gekarakteriseerd als een flamboyante, ook in Haagse kringen niet onomstreden man,  die van zijn hart geen moordkuil zou maken. Op zich aparte karakteristieken voor een oud-chef van veiligheidsdienst die zich voornamelijk bezig houdt met het militaire gebied. In zijn reactie op deze website is hij kort van stof en komt ongenuanceerd over. In zijn reactie probeert hij het inzien van medische data door veiligheidsdiensten te vergoelijken. Helemaal vreemd is die duidelijke stellingname niet, want op 16 november 2016 was hij te zien in het discussieprogramma Pauw. Dat was vlak na de aanslagen in Parijs(cafés, restaurants en de club Bataclan). Hij propageerde toen om data van de Sociale VerzekeringsBank en elektronische patiëntendossiers te koppelen aan allerlei andere databanken zoals die van creditcardgegevens om terroristen te kunnen lokaliseren. Ik schreef er destijds op 18 november 2015 over.

Lees meer

Bangmakerij Nederlandse huisartsen met cyberaanvallen in de VS

bang

Onder de kop “Ruime meerderheid huisartsen te maken met cyberaanval” stond op 14 december 2017 een artikel op de website van het online magazine ICT&Health.  Bij het lezen van deze kop had ik direct het gevoel iets gemist te hebben in mijn contacten met zittende  huisartsen, omdat ik de in de kop geschetste situatie niet herkende. Bij lezing van de tekst van het artikel blijkt het helemaal niet te gaan om Nederlandse huisartsen, maar heeft de schrijver van het artikel het over huisartsen in de Verenigde StatenVS). Het blijkt namelijk te gaan om een onderzoek van het bedrijf Accenture, een internationaal organisatieadviesbureau, in samenwerking met de American Medical Association(AMA). ICT&Health maakt de link naar ons land door in één zinnetje te laten weten dat het onderzoek een eye-opener voor Nederland zou moeten zijn. Bij nadere lezing van de teksten op de websites van Accenture en de AMA blijkt het te gaan om een onderzoek bij 1300 “physicians” in de periode juli en augustus 2017.

Lees meer