Standpunt AP over temperatuurmeting bij werknemers bij corona-bestrijding terecht

standpuntDe Autoriteit Persoonsgegevens(AP) liet op 24 april 2020 in een persbericht weten dat werkgevers die bij werknemers de temperatuur (willen) opnemen in het kader van de corona-bestrijding overtreding zijn. Zelfs niet als ze de werknemer eerst om toestemming vragen. Werkgevers riskeren hoge boetes. Deze uitspraak zorgde op Twitter meteen voor een forse hoeveelheid afwijzende reacties. De gezondheidseconoom Xander Koolman vroeg zich af of de voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, wel met dit bericht werkelijk onze maatschappelijke voorkeuren weergaf. Met de uitspraak van de AP zet die heel duidelijk haar piketpaaltjes uit in een periode waarin, om maar iets te doen tegen het coronavirus, maatregelen worden genomen die strijdig zijn met de privacy. Bovendien zijn ze vaak onbetrouwbaar of niet goed onderbouwd. Het meten van de lichaamstemperatuur van werknemers is volgens de AP een ernstige overtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG) en de daarbij behorende uitvoeringswet.

Lees meer

Groot aantal dossiers niet aangemeld op LSP met corona-opt-in

dossiersVanwege de coronacrisis heeft de minister van VWS recent bewerkstelligd, dat met instemming van de Autoriteit Persoonsgegeven(AP), in huisarts-informatie-systemen(HISsen), samenvattingen van zorgdata van meer Nederlanders in te zien zijn op huisartsenposten. Dat kan met gebruikmaking van het Landelijk SchakelPunt(LSP). De noodprocedure waarbij opt-in-toestemming van hen die nog geen besluit hierover genomen hebben in de HISsen automatisch op “ja” wordt gezet, blijkt nogal wat haken en ogen te hebben. Hetgeen voor kenners ook wel te verwachten was. Nu blijkt dat een substantieel deel van de geforceerde opt-in-toestemmingen de LSP-computer niet bereikt. Bij gebruikers van minimaal één huisartsinformatiesysteem(HIS), MicroHIS, blijkt 20 tot 25 % van de dossiers niet aangemeld te worden. Dat blijkt te berusten op het niet geregistreerd zijn van de toegangspas voor het LSP, de UZI-pas, binnen dat huisartsinformatiesysteem. Bij andere HIS-sen kan uiteraard hetzelfde spelen. Lees meer

Wat is de overeenkomst tussen de Iraanse nep-coronadetector en de corona-apps van VWS?

nep-coronadetectorHet antwoord is eenvoudig. Beiden detecteren niet eigenstandig op afstand een corona-besmetting. Voor de vergelijking is het goed om naast de inspanningen van het ministerie van VWS in het afgelopen weekend ook de publicatie over een nep-coronadetector die op 15 april 2020 gepresenteerd is door de Islamitische Republikeinse Garde van Iran te leggen. De Iraanse “coronadetector” is een schaamteloze poging tot evidente volksverlakkerij met recycling in het kwadraat van eerder bedrog door anderen. Van de zeven apps die het ministerie van VWS nu binnen enkele dagen geselecteerd heeft in een “marktverkenning”, maken allen gebruik van bluetooth als nabijheidsdetectie en doen zelf niets aan corona-detectie. Zij detecteren alleen de nabijheid van andere smartphones en tablets die hun bluetooth-functie aan hebben staan. Daarbij vormt de positief geteste corona-virusdrager die zijn dragerschap doorgeeft als bron om andere smartphone-bezitter achteraf te waarschuwen.

Lees meer

Steun voor zorgverlener als door corona het onvoorstelbare gebeurt

SteunZorgverleners acteren tijdens deze coronacrisis in de frontlinie om in zorginstellingen en daarbuiten vaak zeer ernstig zieke patiënten te verplegen en te verzorgen. Dat gebeurt met een bewonderenswaardige inzet en flexibiliteit. Daarbij lopen de zorgverleners zelf ook risico met het coronavirus besmet te raken, ernstig ziek te worden en te overlijden. Berichten uit het buiteland zijn er te over. Berichten uit Italië gaan over 123 overleden artsen, tientallen verpleegkundigen, maar ook apothekers.  Aangezien het geenszins ondenkbaar is dat zoiets in Nederland ook kan gebeuren namen Marijn Houwert en Sander Muijs, resp. traumachirurg en orthopedisch chirurg uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht het initiatief voor het fonds Zorg na Werk in Corona-zorg(ZWiC). Het fonds, ondergebracht in een stichting wil door een eenmalige uitkering aan zorgverleners die door het virus op de Intensive Care(IC) verdagen en arbeidsongeschikt worden, financieel ondersteunen en bij overleden de nabestaanden.

Lees meer

Vertraging bij Nictiz oorzaak fors uitstel start PGO. Noodoplossing via huisartsportaal

vertragingOp 6 februari 2020 maakte het online magazine SmartHealth bekend dat het in gebruik nemen van de Persoonlijke GezondheidsOmgevingen(PGO’s) per 1 juli 2020 niet ging lukken. Op 7 februari ging BNR Nieuwsradio er met een interview verder op in. Een PGO is een app of website op smartphone/tablet  tablet waarop  patiënten hun medische gegevens afkomstig uit ziekenhuis, apotheek of huisarts elektronisch kunnen opslaan. Volgens de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens zou iedereen per 1 juli 2020 de bij zorgverleners vastgelegde gegevens moeten kunnen opslaan in een PGO. Dat gaat niet gehaald worden door vertraging bij de ontwikkeling van de benodigde informatiestandaard bij Nictiz. Die organisatie is  het standaardisatie-instituut voor de zorgICT. Om nu toch zorgdata uit huisartsdossier voor de patiënt te ontsluiten is door minimaal één leverancier van een huisartsinformatiesysteem(HIS) een noodoplossing bedacht. Die houdt in dat die zorgdata via het huisartsportaal van individuele praktijken ontsloten worden. Dat is de website van een praktijk waarop de patiënt herhaalrecepten, afspraken en e-consulten kan realiseren.

Lees meer