Covidsafe app Australië: 6 miljoen keer gedownload, 1 geval ermee opgespoord

CovidsafeEen groot aantal regeringen heeft hun zinnen gezet op een app voor smartphones om met behulp van bluetooth-technologie corona-contacten op te sporen. Tot nu toe gaat dat vaak mis. Australië spant op dit moment de kroon met de Covidsafe-app.  Op de website van de krant The Guardian is op zaterdag 23 mei 2020 te lezen dat de app ruim 6 miljoen keer gedownload is. Maar, dat er tot heden slechts één geval in de staat Victoria mee opgespoord is. Het ouderwets bron- en contactonderzoek met menskracht blijkt daar toch de beste manier op dit onderzoek te doen bij met COVID-19 besmette personen. Het aantal keren downloaden lijkt heel wat maar is een maand na introductie op 26 april toch nog steeds slechts 25 % van de Australische bevolking van 25 miljoen inwoners. Ook te weinig gezien het minimum van 40% dat de regering als ondergrens voor effectief gebruik achtte.

Bekende oorzaken

In een eerder artikel op deze website op 19 mei j.l. gaf ik al aan welke technische en organisatorische problemen in Australië speelden en nog steeds spelen. Met name het sterk teruglopen van de detectiekans bij iPhones zodra de app op de achtergrond draait of het scherm vergrendeld is, bepaalt mede de herkenningskans van contacten. Daarnaast  was de regelgeving op het niveau van de afzonderlijke staten van Australië nog niet op orde. 40% gebruik haalt men trouwens in Australië niet. Maar dat door de regering genoemde percentage is op zich ook al erg laag. Immers bij 40% adoptie is de kans dat twee burgers die met elkaar contact hebben een smartphone met werkende app bezitten slechts 16%(0,4×0,4×100).

Afnemende acceptatie

In een onderzoek naar de mate van acceptatie van de app blijkt die daar inmiddels in de laatste maand behoorlijk gedaald te zijn. Niet in de laatste plaats door de discussie de laatste maand in het openbare debat over de keuzen die gemaakt zijn bij de Covidsafe-app. Daarbij speelt de keuze voor een gecentraliseerde opslag van data een belangrijke rol. Onderzoekers van de universiteit van Melbourne melden dat Australiërs meer geneigd zijn het gebruik van metadata van telecommunicatie te billijken bij COVID-19-bestrijding dan om de Covidsafe app te downloaden.

Verminderde risico-perceptie

Wat ook een grote rol lijkt te spelen is de verminderde risicoperceptie bij de burgers. Door het sterke afnemen van het aantal COVID-19-besmettingen en ziekenhuisopnamen ervaren mensen het besmettingsrisico als lager. Ze blijken dan ook minder geïnteresseerd in het downloaden van de app. Naarmate de COVID-19 besmettingen verder afnemen zal dat animo sterker dalen.

Downplaying

Autoriteiten doen hun best om de app-problemen te bagatelliseren. Zo legt men sterk de nadruk op het ruimhartige testbeleid en het menselijk bron- en contactonderzoek. Men zit voor de nabije toekomst trouwens nog met een probleem. Als Apple en Google  eventueel met een oplossing komen die gecentraliseerde vastlegging van data onnodig maakt,  dan moet de Covidsafe app voor het grootste deel ge-herprogrammeerd worden. Ook zal men mensen dan moeten vragen drie weken de oude en de nieuwe versie van de app op de smartphone te hebben staan. Dat legt met in het Guardian-artikel haarfijn uit.

Singing the blues  

Tot nu toe zie je eigenlijk dat ondanks het geloof in bluetooth als nabijheidsdetectie dat er eigenlijk in geen enkel land een app succesvol is. In Singapore waar een op bluetooth-gebaseerde app voor het eerst geïntroduceerd werd, was het percentage downloads bedroevend laag. In het Verenigd Koninkrijk loopt het ook niet soepel en wij hadden hier onze appathon-deconfiture.

Maar toegeven dat het niet werkt kan eigenlijk geen enkel bewind.

W.J. Jongejan, 27 mei 2020

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay