Een ring die mensen tegen corona beschermt?? A shitload of bullshit

ringHet afgelopen weekend zag ik een video op de website Nu.nl. Daarbij de tekst: “Hoe een ring NBA-spelers moet beschermen tegen het coronavirus”. Het was eigenlijk een reprise van een artikel van RTL Nieuws van 25 maart 2020. Het betreft een titaniumring met elektronica erin, de Oura-ring. Volgens de CEO, Harpreet Rai, van het bedrijf OURA Health uit Finland zou deze ring, eigenlijk gemaakt als fitness-tracker, gevallen van corona kunnen opsporen, tot zelfs drie dagen voor er symptomen van een COVID-infectie door de patiënt opgemerkt worden. Een instituut van de universiteit van West Virginia, het Rockefeller Neuroscience Institute, zou in samenwerking met OURA Health in april 2020 een onderzoek gestart zijn met dit doel. Erg onafhankelijk klinkt dat niet. Het is als je maar een beetje nadenkt opnieuw een buitengewoon onbeschaamde poging van een maker van een fitness-tracker om graantjes me te pikken van de corona-ellende.

Oura-ring

Dit geval is een fitness-tracker in de vorm van een aan een vinger te dragen titanium ring met elektronica erin. Kosten 299 US dollar per stuk. De sensoren zitten aan de binnenkant op de huid. Het zijn photoplethysmografische(PPG)-sensoren voor hart- en ademhalingssnelheid, een temperatuursensor voor de lichaamstemperatuur  en een versnellingsmeter om bewegingen te meten. De ring verzendt zijn gemeten waarden naar de smartphone van de drager.

Geen redenaties omdraaien

Even voor het goede begrip. De OURA-ring kan helemaal geen corona-virus detecteren. De redenatie dat men er corona mee kan opsporen is uitermate krom. Men zegt subtiele veranderingen van de hartfrequentie te kunnen detecteren in de dagen voordat een met corona-virus besmette eigenaar voor hem/haar merkbare symptomen krijgt. Dat is echter geenszins specifiek voor een ziekte als COVID-19. Vrijwel alle infecties hebben subtiele prodromale verschijnselen. Kleine hartfrequentie-veranderingen en subtiele temperatuurvariaties zijn dus geenszins specifiek voor COVID-19. Je mag dan ook de redenatie niet omdraaien. Dus niet zeggen dat die veranderingen op een zekere corona-besmetting wijzen. Het is hetzelfde als de redenatie dat een tafel een ding met vier poten is, maar een ding met vier poten niet noodzakelijkerwijs een tafel is.

Eerder al Fitbit  

Het is absoluut niet de eerste poging om te proberen mensen wijs te maken dat met elektronische  fitness-trackers, de zogenaamde wearables, een heel scala aan medische diagnoses te stellen zijn. Universiteiten van naam, zoals de Stanford University, doen daar driftig aan mee. Ik publiceerde daar op 12 januari 2017 al eens over. Recent, op 25 mei 2020, publiceerde ik een artikel over de opzichtige poging van Fitbit om te profiteren van de angst voor het corona-virus. De Fitbit bezit vrijwel dezelfde soort sensoren als de Oura-ring. Nu zou het Rockefeller Neuroscience Institute (West Virginia) beweert hebben dat men met de Oura-ring corona vroegtijdig zou kunnen opsporen. Het grappige is dat het bericht van de start van het onderzoek dateert van 8 april 2020. In het bericht erover is zeer prominent de verbinding van de universiteit en OURA Health in beeld. En nu al communiceert dat bedrijf dat wat “onderzocht” wordt als vaststaande resultaten.

NBA

Deze keer is het breekijzer waarmee de publieke belangstelling getrokken moet worden de National Basketball Association. Die zou naar verluidt 2000 OURA-ringen aangeschaft hebben om de heropening van de basketball-competitie veilig te doen verlopen. Zelfs een medium als Forbes doet aan zulke berichtgeving mee. O ja, de ring zou beschermend werken omdat hij aan zou geven als twee dragers dichter dan twee meter bij elkaar zouden komen. Heeft u ooit een basketbal-wedstrijd gezien waarbij spelers en coaches continu twee meter van elkaar afstand houden. Ik nog nooit. Dus bescherming: onzin.

Volkomen zot voorbeeld

In meerdere berichten in de pers komt CEO Harpreet Rai van OURA Health met het verhaal dat het allemaal begon met het bericht op het internet dat iemand ontdekt had dat hij een corona onder de leden had dankzij de ring. Hij wijst daarbij op een blog van de Fin Petri Hollmen. Deze man merkte veranderingen op zijn smartphone-rapportage van sensormetingen enkele dagen voor hij duidelijk corona-verschijnselen had. Als je dan een beetje doorleest had hij uitgebreid bezoek gebracht aan Tirol en wist bij terugkeer dat hij in een gebied was geweest waar de corona-epidemie huis hield. Hij ging vrijwillig al in quarantaine. Hij was dus volledig op de hoogte van de besmettingskans, van welk virus het betrof en wanneer hij ongeveer ziek kon worden. Een n=1 onderzoek dus met een wel zeer bevooroordeelde patiënt. Dit is wat men met recht een geval van “hinein interpretieren” van sensorrapportage kan noemen.

Influencer of the year,  

Nog aardiger is het als je op LinkedIn kijkt wat die meneer Petri Hollmen nu voor een persoon is. Hij blijkt een zakenman uit Finland te zijn die in 2018 de prijs kreeg voor ondernemer van het jaar. In dat jaar viel hem ook de prijs ten deel als “influencer of the year in Event Business”. Met het ophemelen van de OURA-ring op zeer dubieuze gronden was hij dan ook driftig aan het influencen.

Meedogenloos zaken doen

Wat we hier zien gebeuren is een klassiek voorbeeld van meedogenloos zaken doen. Geld proberen te “verdienen” met iets wat geen corona-besmetting kan vaststellen. Dat terwijl de veranderingen die het apparaat rapporteert zo weinig specifiek zijn dat het bij gebruik alleen maar zal leiden tot veel ongeruste mensen die ongetwijfeld zullen gaan eisen dat ze virologisch, nu wel rechtstreeks, getest worden op de aanwezigheid van het corona-virus.

Dit soort apparaten kunnen gemist worden als kiespijn en kan ik alleen maar samen met de lovende publicaties in de pers zien als “a shitload of bullshit”. De berichtgeving erover leest ook weer als een klassiek voorbeeld van “copy-paste” journalistiek.

W, J. Jongejan, 30 juni 2020

Afbeelding van Bill Kasman via Pixabay