Eenheid van taal in de zorg: een weerbarstig breiwerk

breiwerk

De minister voor de zorg, Bruno Bruins, laat recent frequent de termen “eenheid van taal” en “zorgbouwstenen” vallen. Hij doet dat dan in het kader van het stimuleren van het elektronisch uitwisselen van zorgdata. Het is de bedoeling van de bewindsman dat in 2026 als standaard coderingssysteem voor klachten en diagnosen SNOMED CT gebruik  gaat worden en LOINC als voor het standaardiseren van laboratorium-aanvragen, laboratorium-uitslagen en klinische begrippen. De weg naar dat doel is ingewikkelder dan menigeen denkt. Ik schreef er al over op 27 juli 2018.  Een niet onaanzienlijk probleem is gelegen in de verschillende versies die er bestaan van coderingssystemen. Eén ervan is de International Classification of Primary Care(ICPC), in gebruik door huisartsen. De beoogde oplossing om met behoud van de codering door huisartsen toch in de toekomst SNMED CT te gebruiken is mogelijk door middel van vertaling van die codes onder de oppervlakte. Het probleem is echter dat die vertaling wel bestaat voor de ICPC-2 versie, maar niet voor de in Nederland in gebruik zijnde ICPC-1 versie. En de huisartsen gebruiken uitsluitend de ICPC-1 in hun elektronische systemen.

Ontstaan

De ICPC als coderingsmogelijkheid in de huisartsenzorg dateert van 1987. Toen publiceerde de WONCA International Classification Committee (WICC) de ICPC-1. WONCA is de World Organization of Family Doctors. In 1988 gingen de huisartsen in Nederland er mee aan de slag via het Nederlands HuisartsenGenootschap(NHG). Men liep dan ook voorop met het implementeren van de ICPC-1 in de Huisarts InformatieSystemen(HIS-sen). In 1998 zag de ICPC-2 het licht. Deze had al een koppeling met de in de ziekenhuiswereld in gebruik zijnde International Classification of Diseases(ICD). Die is er inmiddels ook tussen de ICPC-2 en Snomed CT, maar niet voor de ICPC-1.

Mapping

Een redelijk deel van codes van de ICPC-2 en van SNOMED CT is door “mapping” aan elkaar te koppelen. Onder water kunnen huisartsinformatiesystemen in de nabije toekomst zeer wel in staat zijn ICPC-2-codes te vertalen naar SNOMED CT-codes. Het zou betekenen dat de huisarts van de ICPC-codes gebruik blijft maken, maar dat het HIS ze vertaalt en bij elektronische communicatie die vertaling doorgeeft.

ICPC-1

Er bestaan zeer wezenlijke verschillen tussen de ICPC-1 en -2. Die zijn verwoord in een document van het NHG uit 2013. Daarin geeft het aan dat in Nederland de huidige ICPC-1 niet door ICPC-2 vervangen zal worden. Het NHG stelt:

De voordelen van de introductie van ICPC-2 zijn voor Nederland zeer klein ten opzichte van de inspanningen en nadelen van een migratie. Het risico op informatieverlies en historische incongruentie is aanzienlijk. Er zijn 71 betekenisvolle veranderingen tussen ICPC-1 en ICPC-2. Er zijn 16 nieuwe hoofdtitels en er zijn (soms) totaal andere betekenissen aan bestaande titels (n=55) gegeven. De overgang van ICPC-1 naar ICPC-2 zou betekenen:

  • dat er veel klassen verplaatst en gesplitst moet worden
  • dat de zoekthesaurus volledig herzien moet worden voor de toewijzing naar de verschillende codes • dat de nieuwe zoekthesaurus geïmplementeerd moet worden in de HIS’sen.
  • dat de huisarts bij sommige betekenisveranderingen zijn oordeel moet geven.”

 Upgrading binnen ICPC-1

Het NHG is dus vrij duidelijk over de consequenties over het upgraden naar de ICPC-2. In geen van de HIS-sen is op dit moment deze versie ingebouwd. Ondertussen vinden wel regelmatig upgrades plaats binnen de ICPC-1. In 2018 vond nog een overgang naar de ICPC-1 versie 6 plaats.

Beheerder

Wat mij een evident complicerende factor lijkt, is de plek waar het versiebeheer is neergelegd. Voor de ICPC-1 in Nederland is het NHG verantwoordelijk. Het beheert de vertaling en de implementatie. Volgens informatie bij Nictiz is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(RIVM) de beheerder van de ICPC-2.

Mislukte upgrade naar ICPC-2

Volgens een publicatie in Huisarts en Wetenschap, het officiële magazine van het NHG, uit 2000 startte men al in 1999 een door het Ministerie van VWS gefinancierd project van het NHG en de afdeling Huisartsgeneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC). Doel was om stapsgewijs aan de totstandkoming van een landelijk gebruikte Nederlandse ICPC-2 te werken. De schrijvers van het artikel gaven trouwens ook zeer duidelijk aan waar de problemen zitten bij overschakeling. We kunnen echter nu gevoeglijk stellen dat men in de genoemde opzet niet geslaagd is. Het probleem is nog even groot als in 1999. Extra problematisch is dat diverse andere op stapel staande projecten uitgegaan wordt van gebruik van de ICPC-2.

Eenheid van taal is weerbarstiger dan menigeen denkt.

W.J. Jongejan, 15 maart 2019

 

5 antwoorden
  1. Jacob Bruins
    Jacob Bruins zegt:

    Op een recente bijeenkomst over het OPEN-gebeuren werd benoemd dat ICPS 1 en Snomed niet gekoppeld kunnen worden. Ik begreep dat de ziekenhuizen en andere zorgapartners wel applicaties (gaan) gebruiken die Snomed snappen. En dat daarmee ook onderlinge communicatie tussen de systemen mogelijk wordt. Dus is hier bij de huisarts nu spareke van remmende voorsprong? Kunnen de HIS leveranciers/NHG/WCIA gedwongen worden over te gaan op ICPC 2 dan wel Snomed?

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Het is precies zoals je zegt. Ik schreef over de ICPC-problematiek een artikel op mijn website op 15 maart 2019. Zie: https://zorgictzorgen.nl/eenheid-van-taal-in-de-zorg-een-weerbarstig-breiwerk/
      In een antwoord op een reactie onder het artikel schreef ik op 30 maart 2019 het volgende.
      wjjongejan – 30 maart 2019 om 18:37
      Probleem is dat ICPC-2 gemapped is met SSNOMED CT, maar dat ICPC-2 niet gebruikt wordt door huisartsen, wel de ICPC 1.
      ICPC-1 is niet één op één te vertalen naar ICPC-2.
      Om het nog ingewikkelder te maken zit er nu ICPC-3 aan te komen. Maar het duurt nog een paar jaar voor het operationeel is.

  2. Gerard Freriks
    Gerard Freriks zegt:

    Waarom moeilijk als het makkelijk kan?
    Natuurlijke taal is inherent ‘fuzzy’, mistig.
    ICPC 1 en 2 zijn classificaties om begrippen te aggregeren in een beperkt aantal klassen.
    SNOMED-CT is een ontologie die dmv logica begrippen definieert.
    Wanneer ICPC-1 op SNOMED gemapped kan worden, dan kan ICPC-2 dat ook.
    Wanneer we ven mening zijn dat lles in ICPC-2 moet dan hebben we het probleem wat te doen met ICPC-1 codes.
    Mijn gedachte: ga gewoon vanaf moment X ICPC-2 gebruiken. Zoek-algoritmes moeten maar om kunnen gaan met beide. Data kan gecodeerd zijn in ICPC 1 en/of 2. De leveranciers moeten maar eens aan de bak en het mogelijk maken.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Probleem is dat ICPC-2 gemapped is met SSNOMED CT, maar dat ICPC-2 niet gebruikt wordt door huisartsen, wel de ICPC 1.
      ICPC-1 is niet één op één te vertalen naar ICPC-2.
      Om het nog ingewikkelder te maken zit er nu ICPC-3 aan te komen. Maar het duurt nog een paar jaar voor het operationeel is.

  3. Harry Hendrickx
    Harry Hendrickx zegt:

    Het gebruik van standaarden is altijd second best. Standaarden zouden eigenlijk gekoppeld moeten zijn aan de natuurlijke taal waar een code op gebaseerd is. Zo is niet alleen de bron bekend maar kan ook validatie van de code plaatsvinden. Technologie geeft daar mogelijkheden voor. Maar het is een lange weg. Voor korte termijn is dicht bij communiceren met natuurlijke (en professionele) taal blijven effectiever lijkt me. Dit wordt geholpen door de smartphone en communicatie infrastructuren.

Reacties zijn gesloten.