Google ontmantelt Google Health en Apple bouwt activiteit HealthHabit af

HealthHabitOp 19 augustus 2021 verschenen er in Amerikaanse online Tech-magazines berichten dat Apple het HealthHabit project gaat afbouwen. Nog geen dag later komt het bericht dat Google voor de tweede keer gaat stoppen met Google Health. Dat is een tak van Google waarin allerlei gezondheidszorgactiviteiten zitten. Over HealthHabit van Apple schreef ik op 18 juni 2021. Dat kwam omdat er een bericht in de Wall Street Journal verscheen dat Apple nogal slordig omging met zorgdata van eigen personeel. Zorgdata die men gebruikte om het HealthHabit project vorm te geven. Het is dus niet de eerste keer dat een groot tech-bedrijf stopt met inspanningen binnen de gezondheidszorg. In 2019 trok Microsoft de stekker uit Microsoft HealthVault. Het is opvallend dat deze grote tech-bedrijven zich verslikken in zorg-projecten. Helemaal onverwacht kan je het met kennis van de gecompliceerde digitale werkelijkheid in de zorg niet noemen.

HealthHabit van Apple

De opzet van dit project bij Apple was om met gebruik van data uit sensoren op de Apple Smarthone en Smartwatch de gezondheid van gebruikers te verbeteren. Met de data zouden specialisten via videogesprekken gebruikers fitness-doelen kunnen stellen en die bespreken. Ook zou zo bloeddrukcontrole kunnen plaatsvinden. Het omgaan met de zorgdata in een onderdeel van de HealthHabit-app, het hypertensieprogramma, heeft geleid tot zorgen bij werknemers van Apple over de integriteit van interne gegevens en de analyse ervan. Aan HealthHabit werkten zo’n 50 Apple-medewerkers. HealthHabit  was een onderdeel van Apple Health. Daar werken enkele honderden ingenieurs, programma managers, data-wetenschappers, ontwerpers en artsen.

Google Health startte twee maal

Dit is een geval apart. Google Health startte onder deze naam in 2006 een initiatief onder leiding van de arts en techneut Roni Zeiger. In 2008 ging dit project live, maar stopte in 2012. In 2018 blies men er nieuw leven in. Onder de codenaam “Toscany” gingen toen diverse teams onder de noemer van Google Health werken. Men focuste op vier gebieden:

  1. Consumer tools.
  2. Clinician tools.
  3. Imaging and diagnostics
  4. Research group

Het geheel kwam onder leiding te staan van Dr. David Feinberg. In 2019 ging men nog een overeenkomst aan met de ziekenhuisketen Ascension. Daarmee sprak Google Health af de zorgdata van die keten met behulp van de G-Suite-software in de Google Cloud te zetten.

Google Health stopt

Vorige week kondigde topman Feinberg van Google Health de overstap naar zorg-ICT bedrijf Cerner aan. Business Insider en CNBC laten weten dat met het vertrek van Feinberg Google Health als aparte entiteit gaat ophouden te bestaan. De activiteiten binnen Google Health zullen deels ondergebracht worden bij andere afdelingen. Binnen Google Health werkten 500 werknemers.

Microsoft HealthVault   

In het recente verleden heeft, zoals ik al in de eerste alinea schreef, ook Microsoft als groot tech-bedrijf de stekker uit een zorg-initiatief getrokken. Dat deed het bedrijf in 2019 met Microsoft HealthVault. Dat project betrof een web-based zorginformatiesysteem. Het lukte Microsoft niet daar voldoende schaalgrootte mee te bereiken. De nadelen van HealthVault waren onder meer de focus op traditionele medische dossiers in plaats van op dynamische en door de patiënt verkregen gegevens. Verder speelde het gebrek aan integratie met veel populaire wearables en andere slimme gezondheidsapparaten en de beperkte sociale en deelmogelijkheden.

Grote gemene deler

Het manco in al deze hier boven beschreven ontmantelde initiatieven is de onderschatting van de complexiteit van het omgaan met, de opslag van, en het elektronisch uitwisselen van zorgdata. Een one-size-fits-all oplossing in de zorg is daardoor gedoemd te mislukken. Binnen de zorgICT-markt bestaat absoluut behoefte aan enige diversiteit aan zorginformatiesystemen mits er maar adequate uitwisseling van zorgdata tussen die systemen mogelijk is. Bij Apple speelt bovendien dat men daar zich verkijkt op de kwaliteit van zorgdata die de sensoren in smartphones en smartwatches opleveren. Fitness-grade data zijn absoluut niet zorg-grade data. Daarmee bedoel ik bijv. dat het met Apple apparatuur aantonen van atriumfibrilleren kwalitatief van een totaal andere orde is dan met een ECG. Ik schreef er op 20 maart 2019 een artikel over met een overzicht van overschattingen van de kwaliteit van die sensormetingen.

Concluderend kan je stellen dat grote tech-bedrijven zich grotelijks kunnen verslikken in zorgICT-toepassingen.

W.J. Jongejan, 24 augustus 2021

Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay bewerkt door WJJ