Groot aantal dossiers niet aangemeld op LSP met corona-opt-in

dossiersVanwege de coronacrisis heeft de minister van VWS recent bewerkstelligd, dat met instemming van de Autoriteit Persoonsgegeven(AP), in huisarts-informatie-systemen(HISsen), samenvattingen van zorgdata van meer Nederlanders in te zien zijn op huisartsenposten. Dat kan met gebruikmaking van het Landelijk SchakelPunt(LSP). De noodprocedure waarbij opt-in-toestemming van hen die nog geen besluit hierover genomen hebben in de HISsen automatisch op “ja” wordt gezet, blijkt nogal wat haken en ogen te hebben. Hetgeen voor kenners ook wel te verwachten was. Nu blijkt dat een substantieel deel van de geforceerde opt-in-toestemmingen de LSP-computer niet bereikt. Bij gebruikers van minimaal één huisartsinformatiesysteem(HIS), MicroHIS, blijkt 20 tot 25 % van de dossiers niet aangemeld te worden. Dat blijkt te berusten op het niet geregistreerd zijn van de toegangspas voor het LSP, de UZI-pas, binnen dat huisartsinformatiesysteem. Bij andere HIS-sen kan uiteraard hetzelfde spelen.

UZI-pas

Om de toegang te regelen voor het LSP is jaren terug de UZI-pas in het leven geroepen. UZI staat voor Unieke Zorgverlener Identificatie. Die passen verstrekt het UZI-register. De chipkaart dient ter identificatie en authenticatie van de gebruiker. Die UZI-pas heeft een zorgverlener nodig om met behulp van een kaartlezer die aan zijn/haar systeem bevestigd is toegang tot het LSP te krijgen. In een aantal gevallen dient de UZI-pas ook om in te loggen in het HIS. De levering en het gebruik van de UZI-passen is niet zonder problemen.(A, B, C, D, E)

MicroHIS

Huisartsen die gebruik maken van het systeem MicroHIS kregen eerst op 15 april 2020 van de leverancier DXC Technology bericht van een emergency-update. Aardig detail bij deze leverancier is dat die ook het LSP zelve ontwikkelde en daar het onderhoud van doet. Daarmee zette de software in het HIS automatisch de opt-in-toestemming op “ja” voor alle patiënten die nog niets hadden laten noteren. Op 21 april 2020 kregen de gebruikers een brief met de kop “Groot aantal dossiers niet aangemeld op LSP”.  Het bleek na meerdere dagen dat de systemen 20 tot 25 %  van de dossiers niet aangemeld hadden bij het LSP. Na onderzoek bleek dat bij de meeste huisartsen geen UZI-pas in het systeem geregistreerd was. Om patiënten aan te kunnen melden bij het LSP moet voldaan zijn aan twee voorwaarden. In de eerste plaats moet bij de patiënt een definitief BSN zijn vastgelegd, na verificatie met identiteitsbewijs. In de tweede plaats moet een geldige UZI-pas van de huisarts in het HIS geregistreerd zijn.

Registreren binnen HIS 

Binnen een huisartspraktijk dient men binnen het HIS per medewerker de geldigheid van de UZI-pas te verifiëren. Daarnaast moet men de pas ook binnen het HIS geregistreerd staan. Is dat niet gebeurd dan worden van die arts geen dossiers aangemeld op het LSP. Binnen groepspraktijken kunnen huisartsen patiënten op eigen naam hebben staan. Daardoor kan het bij niet registreren van een UZI-pas het voorkomen dat niet alle mensen van die praktijk met een corona-opt-in aangemeld worden in het LSP. Mogelijk speelt die problematiek bij MicroHIS ook omdat het systeem twee inlogmogelijkheden kent. Eén zonder UZI-pas met inlogcode en wachtwoord en één met pas.

Te ingewikkeld

Met de UZI-pas speelt eigenlijk dat aanvraag, levering en gebruik veel te ingewikkeld is. Het gebruik is aan nogal wat voorwaarden gebonden zoals u hierboven hebt kunnen lezen. In de hectiek van de dagelijkse praktijkvoering kan het voorkomen dat niet aan alle randvoorwaarden voor het gebruik voldaan wordt. In de huidige corona-tijd is elke administratieve handeling extra er één te veel.

Nooit 100%

De corona-opt-in-maatregel zal sowieso een beperkt resultaat hebben. In de eerste plaats heeft rond de 20% van de huisartspraktijken geen aansluiting op het LSP. Daarnaast kunnen huisartspraktijken eigenstandig besluiten de corona-opt-in-update van hun HIS eventueel niet uit te voeren. Plus nu de sores van het niet geregistreerd zijn van UZI-passen binnen een HIS met de vraag of huisartsen dit probleem verhelpen door het alsnog uitvoeren van de registratie.

Kritiek

De corona-opt-in-maatregel heeft bij kritische organisaties, zoals het Platform Burgerrechten, Privacy First en Bits of Freedom zeer veel wind gevangen. Zeer bedenkelijk is de rol van de Autoriteit Persoonsgegevens daarbij. Die gooide plotseling haar basisvoorwaarde voor het LSP, de opt-in-toestemming, overboord en introduceerde op vreemde wijze een opt-out bij bezoek aan de huisartsenposten. De drive van VWS om voluit los te gaan op digitale oplossingen bij de coronacrisis levert verbazingwekkende taferelen op. We mochten dat het afgelopen weekend ook zien bij het debacle van de corona-apps.

W.J. Jongejan, 23 april 2020

Afbeelding van maz-Alph via Pixabay

2 antwoorden
  1. Verontruste burger
    Verontruste burger zegt:

    Ik kreeg vandaag bericht van volgjezorg.nl. Rond 3 uur vannacht is er toestemming verwerkt voor het delen van het dossier van mijn huisarts.
    Ik heb die toestemming uiteraard nooit gegeven.

    De assistente kon alleen aangeven dat de toestemming voor LLSP al langere tijd op akkoord stond en kon verder niets terug vinden.
    Gelukkig kon de toestemming wel op niet akkoord gezet worden.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Wat je hebt zien gebeuren is het aanzetten van de corona-optin-in binnen het huisartsinformatiesysteem dat je huisarts gebruikt.
      Bij sommige HIS-sen is die door het ministerie van VWS afgedwongen corona-opt-in ‘s-nachts uitgevoerd op collectieve servers.

Reacties zijn gesloten.