Meer barsten in LSP-bouwwerk: 113 huisartsen in Noord-Limburg stoppen ermee

negative-42774_640

De coöperatie Adhesie, die in Noord-Limburg de krachten van 113 huisartsen bundelt heeft besloten het gebruik van het Landelijk SchakelPunt(LSP) te “parkeren”. Men stopt met het vragen van opt-in-toestemmingen en het gebruik van het eigen, beveiligde, regionale netwerk voor datacommunicatie wordt geperfectioneerd. Het is één van de barsten die de laatste tijd in het LSP-bouwwerk van de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ) ontstaan is.

In Groningen werd in juli 2015 de stekker uit de ondersteuning van het LSP-gebruik getrokken en recent, begin september, liet de kring Amsterdam-Almere van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten dat men een pilot gaat starten met de Whitebox, een alternatief voor het LSP-gebruik.

De kring Amsterdam-Almere stond vanaf het begin erg kritisch tegenover het LSP en was één van kringen die binnen de LHV dat geluid ook krachtig ventileerde.

In Noord Limburg ligt het percentage opt-in-toestemmingen voor huisartsen al niet erg hoog. Het staat nu, eind oktober 2015, op 22%. Er zijn meer regio’s van VZVZ waar het percentage opt-in-toestemmingen van huisartsen erg laag is. De regio Zoetermeer staat op nul procent, Harderwijk op drie procent en de Zeeuws Vlaanderen op vier procent.

Het LSP-gebeuren heeft het aanzien gekregen van een moeizaam voortkruipende organisatie die nog steeds op zoek is naar voldoende draagvlak. Het is veelzeggend dat bij een aansluitpercentage van huisartsen op het LSP van rond de tachtig procent het aantal opt-in-toestemmingen landelijk daar sterk op achterblijft.

Allerlei kunst en vliegwerk wordt bedacht om het opt-in-percentage omhoog te krikken. Recent hoorde ik op een vergadering voorstanders van het LSP(niet de minsten) zeggen dat als je balie-assistentes in de huisartsenpraktijken maar regelmatig een taart belooft bij het “halen” van voldoende opt-in-toestemmingen het aantal wel omhoog gaat.

Het lijkt me nu net niet de manier waarop het vragen van een weloverwogen toestemming zou moeten gaan.

W.J. Jongejan

27-10-2015: 19.16u Link (website Cohesie) in eerste alinea toegevoegd en  tweede zin aangepast.