Opnieuw zeldzaam gesukkel met NHSCOVID-19 app in UK

gesukkelDe NHSCOVID-19 app die de National Health Service(NHS) in het Verenigd Koninkrijk op 24 september 2020 uitrolde trekt weer zeer negatief de aandacht. Op 1 november 2020 maakten twee journalisten van de Sunday Times, Tom Calver en Gabriel Pogrund dat de grenswaarde die ingesteld was om mensen die langer dan 15 minuten binnen korte afstand van een besmet persoon verkeerd stond ingesteld. Dat gold vooral voor smartphones met Android als besturingssysteem. De software rond de Bluetooth-technologie die de directe nabijheid van andere smartphones moet vastleggen legde daardoor vast dat de bezitter van de smartphone te ver weg was van andere toesteldragers om het virus tussen hen uit te kunnen wisselen. Daardoor zijn vele duizenden mensen niet gewaarschuwd terwijl ze wel aan de contactvoorwaarden voldeden.

Gesukkel

Het artikel op de website van The Sunday Times is maar beperkt leesbaar zonder abonnement. Daarom vermeld ik hier de berichtgeving die over het artikel op de website van Sky News staat. Daarin staat dat het probleem in een recent blog erkend werd door de mensen achter de NHSCOVID-19-app. Zij gaven nota bene aan dat het probleem van de verkeerd afgestelde grenswaarde wel bekend was. Dat was al voordat de NHS de app op 24 september j.l. lanceerde. Men had echter bij een update van de app voor de lancering nagelaten de grenswaarde aan te passen.

Lage SES

Omdat smartphones met Android als besturingssysteem veel goedkoper zijn dan de Apple-iPhones, treft dit probleem dan ook vooral mensen met een lagere sociaal economische stratificatie(SES). Dat is juist dat deel van de bevolking waarbij het corona-virus het hardste toeslaat. Daarom zal in dat deel van de bevolking een aanzienlijk deel van de aan het coronavirus blootgestane mensen geen waarschuwing gekregen hebben.

Zwakste schakel

Wat je hier weer ziet gebeuren is dat in een keten die nodig is om iets op te zetten en iets te laten functioneren altijd wel een zeer zwakke schakel zit die de boel in het honderd laat lopen.

Ook in Nederland zullen we bedacht moeten zijn op dit soort ongein met de CoronaMelder-app. Wat we ons goed moeten blijven realiseren is dat een corona-app niets van een virus meet. De app maakt slechts een risico-calculatie van de kans op besmetting.

W.J. Jongejan, 2 november 2020

Afbeelding van iXimus via Pixabay