Toename frequentie van eHealth-erediensten bij slechte groei belijdende gelovigen

kerk

Op 17 juni 2016 schreef ik op deze website een artikel over eHealth met de titel “De eHealth-hype: een religie”. Daarin beschreef ik hoe eHealth als een soort geloof gepropageerd en beleden wordt. De meest gebruikte definitie van eHealth is: “het gebruik van ICT om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren”. Met een soort verbetenheid wordt eHealth door het ministerie van VWS aangezwengeld. Vooral omdat het de belofte heeft de zorguitgaven te verminderen. Het probleem is echter dat de toepassing van eHealth in het zorgveld ver achter blijft bij alle verwachtingen. Herhaaldelijk constateert Nictiz dat in de eHealth-monitor die jaarlijks uitkomt. In 2017 heeft het ministerie van VWS, als een nieuw zetje extra financiële steun aangekondigd voor het propageren en ondersteunen van de ontwikkeling van eHealth. Opvallend is hoe in de komende vier maanden een hele serie nascholingen, workshops, congressen en symposia uitgestort worden over het zorgveld om eHealth aan te zwengelen.

Erediensten

Voortbordurend op de metafoor van het geloof in eHealth als een godsdienst kan men de activiteiten die de komende maanden ontplooit worden als erediensten in het kader van dat geloof zien, zonder dat het aantal belijdende gelovigen echt sterk toeneemt. Het geloof wordt ook door telkens terugkerende voorgangers uitgedragen. Zo komt Lies van Gennip, als directeur van Nictiz zeer vaak voor op de sprekerslijsten.

Geen scheiding kerk en staat

Gezien de enorme inzet van VWS met menskracht en middelen om de eHealth te promoten is het evident dat er niet gesproken kan worden van een scheiding van kerk en staat. Als iets in het zorgveld als innoverend, nuttig, werkdruk-verminderend ervaren wordt, zal over het algemeen geen sterke drang van de overheid nodig zijn om te zorgen dat iets geïmplementeerd wordt. Juist het enorme gepush door de staat(VWS) maakt duidelijk dat er ergens iets niet klopt.

Rijtje

Voor de aardigheid heb ik een aantal van die door mij als erediensten omschreven promotieactiviteiten opgeschreven. Met een niet al te diepgaande zoekslag op Google kwam ik tot:

  • De peperdure masterclasses van het online magazine Skipr die van 14 september tot 9 november plaatsvinden.
  • De Boerhave-cursus E-health in de praktijk – what ’s in it for me? Publieksdag Health Prevention & Human life cycle op 29 september. Over deze cursus kan nog gezegd worden dat er voldoende kritische blik aanwezig in de vorm van professor Niels Chavannes en collegae.
  • Op 2 november houdt NRC-Live een bijeenkomst over zorgtechnologie waarbij eHealth uiteraard ook prominent ter sprake komt.
  • Op 10 november is het zevende nationale eHealth-congres georganiseerd door de emeritus hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom Guus Schrijvers.
  • Op 14 november volgt de eHealth-convention met als titel “Innovation in cure, care & technology”
  • Daarna komt op 23 november het event Mobile Healthcare
  • Op 19 december houdt BNR een radiodebat over eHealth
  • Van 20 tot en met 26 januari 2018 organiseert met ministerie van VWS in samenwerking met ECP/Platform voor de Informatie samenleving de eHealthweek 2018. ECP staat voor Electronic Commerce Platform en werd opgericht in 1997 door het ministerie van economische zaken en VNO-NCW
  • In de loop van 2018 komt er dan ook nog een Europese eHealth-week

Belijdende gelovigen

Terwijl van de kansel het eHealth-geloof met weidse vergezichten geschetst wordt, en de kerk misschien vol zit met goed-gelovigen, moet geconstateerd worden dat het aantal belijdende gelovigen in het zorgveld ver achterblijft bij de verwachtingen. Zonder financiële injecties vanuit het ministerie van VWS zouden er veel minder eHealth-erediensten gehouden worden. Het trieste is dat iedereen wel weet dat eHealth niet goed loopt, maar bezig is met het veilig stellen van eigen belangen.

Zoals eerder gezegd ben ik niet tegen zorgvernieuwing met hulp van ICT, mits de groei organisch tot stand komt zonder hijgerige stimulering.

W.J. Jongejan