Vertraging bij Nictiz oorzaak fors uitstel start PGO. Noodoplossing via huisartsportaal

vertragingOp 6 februari 2020 maakte het online magazine SmartHealth bekend dat het in gebruik nemen van de Persoonlijke GezondheidsOmgevingen(PGO’s) per 1 juli 2020 niet ging lukken. Op 7 februari ging BNR Nieuwsradio er met een interview verder op in. Een PGO is een app of website op smartphone/tablet  tablet waarop  patiënten hun medische gegevens afkomstig uit ziekenhuis, apotheek of huisarts elektronisch kunnen opslaan. Volgens de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens zou iedereen per 1 juli 2020 de bij zorgverleners vastgelegde gegevens moeten kunnen opslaan in een PGO. Dat gaat niet gehaald worden door vertraging bij de ontwikkeling van de benodigde informatiestandaard bij Nictiz. Die organisatie is  het standaardisatie-instituut voor de zorgICT. Om nu toch zorgdata uit huisartsdossier voor de patiënt te ontsluiten is door minimaal één leverancier van een huisartsinformatiesysteem(HIS) een noodoplossing bedacht. Die houdt in dat die zorgdata via het huisartsportaal van individuele praktijken ontsloten worden. Dat is de website van een praktijk waarop de patiënt herhaalrecepten, afspraken en e-consulten kan realiseren.

Zwarte Piet

In het interview op BNR Nieuwradio op 7 februari 2020 met de manager digitale zorg van de Patiëntenfederatie Nederland, Marcel Heldoorn, wees deze met de vinger nadrukkelijk richting zorgaanbieders en hun softwareleveranciers. Echter, niets is minder waar.  Een bericht, afkomstig van DXC Technology dat één van de grote huisartsinformatiesystemen, MicroHIS, maakt, laat zien dat het probleem dieper ligt.

Nictiz, het standaardisatie-instituut voor de zorgICT, blijkt  er niet in geslaagd te zijn om op tijd een overkoepelende standaard voor de dataoverdracht richting PGO’s te maken. Die standaard is in het leven geroepen door de stichting MedMij. Nictiz beheert die. Die overkoepelende standaard wordt op zijn vroegst in september 2020 aangevuld. Of die standaard dan  ook compleet is, is maar helemaal de vraag. Het is dan ook niet zeker over de PGO’s voor de jaarwisseling wel van start kunnen gaan. Activiteiten die Nictiz nu in de coronacrisis extra moet ontplooien kunnen verdere vertraging veroorzaken.

Woorden HIS-leverancier

In een servicebericht aan de MicroHIS-gebruikers laat DXC weten:

“Het is echter nog niet mogelijk om het dossier te ontsluiten via een PGO doordat er nog steeds geen complete overkoepelende standaard is voor het huisartsendossier.  Nictiz heeft aangegeven dat deze standaard op zijn vroegst september 2020 wordt aangevuld. Of deze standaard dan compleet is, is nu nog niet duidelijk.  Dossier ontsluiting via het portaal : Met ingang van MicroHIS 15.1 welke gepland is om te worden opgeleverd in juni willen we het patiënten dossier in de vorm van het H-EPD ontsluiten via het patiënten portaal.

“Tijdelijke oplossing”

Het feit dat een HIS-leverancier de software zo aanpast dat hetgeen in een PGO zou moeten komen, nu op een huisartsportaal komt, doet vermoeden dat men binnen de wereld van HIS-leveranciers vermoedt dat het uitstel wel eens lang kan gaan duren. Voor een paar maanden ga je natuurlijk niet een hoop programmeerwerk doen. Bovendien is het de vraag of die voorziening als de PGO’s uiteindelijk toch gaan draaien nog wel moet blijven voortbestaan.

Principieel anders

Eigenlijk betekent de nu gekozen oplossing voor dossierontsluiting via het huisartsportaal vloeken in de PGO-kerk. Bij het PGO is de patiënt zelve de bezitter van de PGO-app met daarin opgeslagen de zorgdata. Bij dossierontsluiting via het huisartsportaal is de informatie wel zichtbaar te maken, maar nog steeds op een voorziening van de huisarts zelf. Bovendien speelt daarbij ook nog dat niet alle huisartspraktijken een huisartsportaal hebben. Derhalve zal deze “noodoplossing” niet voor iedereen gaan gelden. Om de gegevens in te kunnen zien op het portaal zal de patiënt zich ooit ook aangemeld moeten hebben. Overigens is de omvang van wat men via het portaal kan inzien hetzelfde als wat straks ooit in een PGO zou moeten komen.

W.J. Jongejan, 16 april 2020

Afbeelding van David Bruyland via Pixabay