VZVZ verspreidt gebakken lucht in persbericht over LSP

feestje?

Iedereen gun ik zijn feestje, maar dan moet het wel een echt feestje zijn. Juichend nieuws produceerde de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ), beheerder en verantwoordelijke voor het Landelijk SchakelPunt(LSP) op 27 maart 2017. “1 miljard berichten verstuurd via LSP” was het heuglijke bericht. Dat klinkt als heel veel, maar zoals zoveel berichten van de communicatieafdeling van VZVZ, is dit ook getrukeerd nieuws. Bij nadere beschouwing van het bericht en met een beetje kennis van hoe het LSP op dit moment functioneert, besef je al gauw dat hier sprake is van een hoop gebakken lucht. Dat komt door het meetellen van veel nietszeggende data-uitwisselingen. Het LSP is voor het half miljard euro, dat er tot nu toe in gestoken is, helemaal niet zo’n groot succes als VZVZ wil doen voorkomen. Een zelf gegenereerd juichbericht komt dan wel uit. Eigenlijk worden vooral medicatieoverzichten heen en weer gestuurd. Die overzichten zijn ook niet eens altijd sluitend en dienen voor de zekerheid met de patiënt doorgelopen te worden op volledigheid. Twee derde van de Nederlanders wil bovendien niet dat de samenvatting van het huisartsdossier via het LSP gedeeld wordt met andere zorgaanbieders. VZVZ probeert met het huidige persbericht haar bestaan weer wat op te poetsen, maar op het persbericht is veel af te dingen.

Opt-in-berichten

In het persbericht neemt VZVZ al een klein beetje gas terug want men vermeldt zelf al dat bij het aantal via het LSP getransporteerde berichten ook administratieve berichten zitten zoals de aanmeldingen van het burgerservicenummer als de patiënt een opt-in-toestemming heeft gegeven voor apotheek of huisarts. Aangezien een patiënt de medicatie nog weleens bij meerdere apotheken haalt zal elke patiënt op die manier meerdere opt-in-berichten via het LSP genereren. Ook bij intrekking van een opt-in zal een bericht gegenereerd worden richting apotheek of huisarts.

Bevragingen

Elke keer dat er een opvraging van gegevens is via het LSP, of die nu succesvol is of niet, wordt dat als een bericht via het LSP geturfd. Als er slechts één derde van de Nederlanders toestemming heeft gegeven om huisartsdata te delen zal in twee derde van het aantal keren dat een huisartsenpost data opvraagt bij de huisarts via het LSP dat geen resultaat opleveren, maar wel telkens een opvraagbericht via het LSP.  Twee derde van de Nederlanders gaf een opt-in-toestemming voor de apotheek. Eén derde dus niet. Ook die bevragingen telt men gewoon mee. Als een patiënt meerdere keren de huisartsenpost(HAP) bezoekt zal dat de opvraging bij één persoon vaker gebeuren omdat op de HAP vaak standaard een opvraging wordt gedaan nog voor de patiënt in de spreekkamer zit.

Eigen ervaring

In mijn eigen inzageoverzicht op de website van VZVZ kan ik zien dat er het laatste jaar negen keer een opvraging is gedaan door diverse apotheken waar ik mijn medicatie haal. Omdat ik noch bij apotheek noch bij huisarts ooit een opt-in-toestemming gaf is die bevraging telkenmale niet succesvol geweest. Het doen van een bevraging via het LSP staat immers los van het al dan niet opt-in-toestemming verleend hebben. Bij alle die mensen die geen toestemming gegeven hebben, tikt de berichtenteller van het LSP vrolijk door.

Testberichten

Bij de berichten die VZVZ meetelt zitten ook grote aantallen testberichten die nodig zijn om te zien of het LSP werkt zoals het zou moeten werken en als er enige nieuwe functionaliteit gestart wordt. In de begindagen van de private doorstart van het LSP( begin 2012) heb ik( en enkele anderen) wel eens aan VZVZ gevraagd hoe groot het percentage testberichten was als men weer met een mijlpaal aan berichten kwam. Daar werd nooit antwoord op gegeven. Ook nu worden er frequent zogenaamde ketentesten gedaan om te zien of alles wat verstuurd wordt wel aankomt(sic!)

Schermen met getallen

VZVZ schermt graag met getallen om duidelijk te maken hoe goed en hoe vaak er wel uitgewisseld zou worden via het LSP. De praktijk is weerbarstiger dan VZVZ voorstelt. Ook nu weer zegt VZVZ dat 1906 apotheken, 3894 huisartspraktijken en 79 ziekenhuizen aangesloten zijn op het LSP. Dat zegt totaal niets want er is een grote groep aangeslotenen, merendeels huisartsen en voor een deel ziekenhuizen, die wel een aansluiting hebben maar er niets mee doen. Dan is al lange tijd duidelijk en werd zeer recent nogmaals bevestig door De Groene Amsterdammer die op 7 maart 2018 een uitgebreid artikel over het LSP publiceerde. Het juichende bericht van VZVZ moet gezien al het voorgaande bestempeld worden als een gevalletje gebakken lucht.

W.J. Jongejan