Weer verlaat een kapitein het niet goed varende VZVZ-schip

Voor de tweede keer verlaat een bestuursvoorzitter van de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ), verantwoordelijk voor het Landelijk SchakelPunt(LSP), na betrekkelijk korte tijd als kapitein zijn schip. Nadat eerst Edwin Velzel twee jaar en drie maanden leiding gaf aan VZVZ, is het nu Ben van Miltenburg die na drie jaar en twee maanden op 1 april aanstaande  het voor gezien houdt. Ook hij verlaat een schip dat te karakteriseren is als een waanzinnig dure olietanker, die maar door vaart zonder de belading te halen die ooit gepland was. Beiden werden bij hun afscheid  bewierookt voor de prestaties die onder hun leiding behaald zouden zijn, maar in wezen is er sprake van langdurige stagnatie. Het lijkt erop dat beiden daar niet blijvend mee geassocieerd willen worden. Het LSP is bedoeld voor het uitwisselen van medicatieoverzichten en samenvattingen van huisartsgegevens. Alleen het eerste is echt van de grond gekomen. Omdat twee derde van de Nederlanders geen toestemming geeft om zijn/haar huisartsgegevens beschikbaar te stellen voor opvraging sukkelt dat deel van de LSP-functionaliteit al meerdere jaren voort. De PR-afdeling van VZVZ probeert telkens te vertellen hoe goed alles toch wel draait, maar verhult telkens met creatief cijferwerk het wel bestaande probleem.

Van Miltenburg

Terwijl zijn voorganger vaak in de media wist te vinden, had van Miltenburg een lager profiel. Die is niet veel in de media te zien en te horen geweest. Overigens past dit in de analyse die twee sociologen over het LSP gemaakt hebben. Zij stelden dat plotse politisering het einde van het LSP zou kunnen betekenen.  In het persbericht van het komende afscheid van de bestuursvoorzitter van VZVZ maakt de PR-afdeling van VZVZ  er weer een goed-nieuws-show van.  Verantwoordelijk voor die voorstelling van zaken is Alf Zwilling, woordvoerder van VZVZ en manager corporate communicatie. Weer vertelt men dat 95 % van de zorgaanbieders is aangesloten. Dat is al enkele jaren zo, maar toch stijgt het aantal mensen dat toestemming geeft de huisartsgegevens te delen al jaren nauwelijks. Dat aansluitpercentage zegt dus niets. Ook het aantal uitgewisselde berichten(5 miljoen per week) zegt weinig omdat er niet bij verteld wordt hoeveel daarvan medicatieoverzichten zijn en hoeveel professionele samenvattingen van huisartsen. De kans om een succesvol huisartsdata op kunnen te vragen ligt slechts  rond de 33 procent, maar dat vertelt men er niet bij.

Nieuwe baan

Wat Ben van Miltenburg gaat doen is nogal vaag, want men meldt dat hij zich gaat toeleggen op internationaal entrepreneurial management voor innovatie en technologie organisaties in Life Sciences & e-Health. Een mond vol mooie woorden, maar het geeft niet echt duidelijk aan waar hij naar toe gaat. Het enige wat je kan zeggen is dat hij de leiding van een tech-onderneming ambieert.

Trage implementatie beveiliging

Vol trots meldde VZVZ onder het bewind van Ben van Miltenburg eind december 2016 nog dat de beveiliging van de hele zorginfrastructuur, d.w.z. de hele keten ,waarvan het LSP het middelpunt, is nog verder beveiligd was door een ketenbrede upgrade naar het TLS1.2-protocol. Transport Layer Security (TLS) is het meest gebruikte protocol voor het beveiligen van verbindingen op internet. Het is een protocol voor het opzetten en gebruiken van een cryptografisch beveiligde verbinding tussen twee computersystemen, een client en een server. Men was er echter bij VZVZ helemaal niet vlot mee. TLS 1.2 werd al in 2008 ontwikkeld en in 2011 verfijnd. Het bedrijfsleven is er in 2015 al ruim aan de slag mee. VZVZ was er zelfs nog trager mee dan bijv. het omgevingsloket van het ministerie van infrastructuur en milieu dat op 30 september 2016 overschakelde.

Reden

Voor het traag implementeren van beveiligingsmaatregelen is wel een verklaring te geven. Iets als TLS1.2 staat niet toe dat ergens in de keten een oudere versie gehanteerd wordt. Dat betekent dat men minutieus de regie moet houden over wie, wanneer in de hele keten, dat soort upgrades doet. Dat betekent gezien de verscheidenheid aan eigenaren van ICT-systemen in de LSP-keten dat men per definitie altijd achter loopt. Software-updates mogen in de niet meer dan één of twee versies achterlopen anders stokt het berichtenverkeer. De hele keten functioneert echt als een olietanker die je alleen van koers kan veranderen door heel voorzichtig het roer een paar graden te verleggen.

Vraag

Het is de vraag hoe lang VZVZ nog kan doorgaan met het verhullen van het duidelijk niet halen van de doelstellingen van een dergelijke grootschalige organisatie en het mooipraten van zaken die elders sneller geregeld zijn. Het is overduidelijk dat de PR-afdeling keer op keer door de mand valt. Tekenend voor het niet goed lopen van de zaken bij VZVZ is het verloop van de topmannen.

W.J. Jongejan

 

2 antwoorden
  1. de wit
    de wit zegt:

    Van VZVZ heb ik gehoord( telefonisch) dat er een geheel nieuw systeem aankomt dat veel beter is (????) en alle regioclustersystemen gaat vervangen.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Ben benieuwd wat ze daarmee bedoelen. Ik denk niet dat het LSP-systeem op de helling gaat. Mogelijk willen ze de regio-indeling los gaan laten.

Reacties zijn gesloten.